YENİ MEDYA VE GENÇLİK

  • Aysit Vakfı
  • STK HABERLERİ
  • 14 Mart 2022
  • Aysit Vakfı

YENİ MEDYA VE GENÇLİK ÇALIŞTAYI HABER

AYSİT Vakfı Gençlerle Yeni Medyada Yeni Medya ve Gençliği Konuştu

AYSİT Vakfı 2-3 Şubat tarihlerinde iki panel ve bildiri sunumları olmak üzere üç oturumda tamamladığı Yeni Dünya ve Gençlik temalı bir çalıştay gerçekleştirdi. Teorik ve pratik olarak alanda çalışmaları olan panelistlerin sunumları, zoom ile eş zamanlı olarak Vakfın You Tube sayfasında canlı yayınlandı.

2 Şubat’ta gerçekleştirilen ilk oturum AYSİT Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Av. Serpil Balat’ın açılış konuşmasıyla başladı. Gençlere yönelik çalışmalarda güne ve geleceğe dair konu, konuk ve yöntemlerle yola çıkmanın önemine değinen Balat; bu gibi çalışmalarda nicelikten ziyade niteliği öncelediklerini vurguladı. Başkan Balat Yeni Medya ve Metaverse gibi kavramların bundan böyle hayatımızda merkezi bir yere sahip olduğunun görmezden gelinemeyeceğine de değinerek bu kavramların bağlamında, doğru zeminde ve uzmanlarca konuşulması gerektiğinin de altını çizdi. Dr. Gülenay Pınarbaşı’nın moderatörlüğünde başlayan ilk panelde sırasıyla İlahiyatçı ve Sosyolog Erol Erdoğan “Yeni Medya Kültür Aktarımı”, Uzman Psikolog Tuba Karacan “Yeni Medya ve Psikolojimiz”, Sanat Tarihçisi ve Küratör İsmail Erdoğan “Yeni Medya ve Hayat Tarzındaki Değişim” konularıyla sunum yaptılar.

3 Şubat’ta gerçekleştirilen ikinci oturumun moderatörlüğünüGazeteci ve Yazar Gülcan Tezcan yürütürken, panelistlerden Doç. Dr. Enis Doko “Metaverse ve Gençlik”, Dr. Ghonche Ghojoghi“Yeni Medya ve Gelecek Tasavvuru”, Dr. Gülenay Pınarbaşı “Yeni Medyada Beden Sunumu (Algısı)” başlıklarını müzakere ettiler. Aynı gün son oturumda ise bildiri çağrısına özetlerini gönderip, sunum yapmaya hak kazanan gençler, Akademik Kurul önünde sunumlarını yaparak sorulan soruları cevaplandırdılar.

Yapılan akademik değerlendirmeler sonucu Zehra Kömürcü (Yıldız Teknik Üniversitesi İnteraktif Medya Tasarımı 3. Sınıf)birinciliğe, Özgül Beyazkoç (İstanbul Ticaret Üniversitesi Halkla İlişkiler ve Reklamcılık Yüksek Lisans) ikinciliğe, Ertuğrul Burak Özkök (Marmara Üniversitesi Yönetişim ve Sivil Toplum Kuruluşları Yüksek Lisans) ise üçüncülüğe hak kazandı.

Gençlerin Yeni Medya ile ilgili bilgi ve tecrübelerini birlikte müzakere edebilecek bir ortam oluşturmak, gençlerin olaylara eleştirel ve nesnel bakabilmeleri ve yenilikçi fikirleri istişare kültürü ile üretebilmelerine zemin sağlamak gibi çıktıların hedeflendiği programın oturum kayıtları Vakfın You Tube sayfasından erişime açıktır.

Üniversite Kategorisinden Dereceye Girenler İçin Ödüller:

Birinci: 1500 TL

İkinci: 1000 TL

Üçüncü: 750 TL

2 Şubat Çarşamba PANEL 1

Gülenay PINARBAŞI (Moderatör)

İstanbul Üniversitesi Türk dili ve Edebiyatı Bölümü’nden mezun olmasının ardından yüksek lisans ve doktora eğitimlerini tamamladı. Sosyal Medyada Yön Değiştiren İnançları konulu araştırması ile doktor ünvanı aldı. Bazı üniversitelerde dersler veren ve çeşitli sivil toplum kuruluşlarının sosyal sorumluluk projelerinde yer alan yazar, kültürlerin inşası üzerine özel çalışmalar ve danışmanlık yapmaktadır. Kültür, turizm yerel değerler gibi çeşitli konularda sosyo-ekonomik veri tabanları, anketler ve raporlar hazırlamasının yanında, TRT2 ‘de yayınlanan Geleneğin Kalp Atışları ve Coğrafyadan Kültüre Bağ programlarının hem tasarımcı yapımcısı hem de akademik danışmanıdır. Anadolu’nun Ermiş Kadınları, Anadolu’ya İsmini Veren Kadınlar ve Spiritüel Ağ gibi basılmış kitaplarının yanı sıra Tarihe Akan Çeşmeler, Geleneğin Kalp Atışları, Coğrafyadan Kültüre Bağ gibi belgesel yayınlarıyla öne çıkmıştır.

Erol ERDOĞAN (Panelist): Yeni Medya Kültür Aktarımı

ARGETUS Araştırma Danışmanı, İlahiyatçı Sosyolog. Gençlik, çocuk, eğitim ve kültür politikaları üzerine çalışıyor. Yayınlanmış 7 kitabı var. Son kitabının adı N’apsak Bu Gençleri? Ona göre gençler iyi yolda büyükler kendilerine baksın.

Tuba KARACAN (Panelist): Yeni Medya ve Psikolojimiz

İstanbul Üniversitesi Sosyoloji ve Psikoloji lisans mezunu olan Tuba Karacan yüksek lisansını sosyal psikoloji alanında tamamlamıştır. Ergen, yetişkin ve çift terapileri eğitimleri almış, çeşitli sosyal projelerde koordinatörlük yapmış, dezavantajlı grupların psikososyal sağaltımı ile ilgili eğitimler düzenlemiştir. Halen psikoterapist olarak alanında çalışmakta olan Tuba Karacan, Herkes Evine Dönmek İster kitabının da yazarıdır.

İsmail ERDOĞAN (Panelist): Yeni Medya ve Hayat Tarzındaki Değişim

Sanat eleştirmeni ve yazar olan İsmail Erdoğan, Dokuz Eylül Üniversitesi İlahiyat Fakültesini bitirdikten sonra, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Sanat Tarihi bölümünü bitirdi. Erdoğan, küratörlüğünün yanında sanatla ilgili seminer ve konferanslar verip, atöyle, etkinlik vb. çalışmaları yürütmektedir. 

3 Şubat Perşembe PANEL 2

Gülcan TEZCAN (Moderatör)

Gazeteci ve yazar olan Gülcan Tezcan mesleğe 1993 yılında Cemre dergisinde başladı. Halen Akşam gazetesi Cumartesi ekini yönetmektedir.

Enis DOKO (Panelist): Metaverse ve Gençlik

İbn Haldun Üniversitesi Felsefe Bölümünde öğretim üyesi olan Doç. Dr. Enis Doko Orta Doğu Teknik Üniversitesi Fizik ve Felsefe bölümlerinden mezundur. Akademik ilgi ve araştırma alanları arasında Bilim Felsefesi, Din Felsefesi, Fizik Felsefesi, Analitik Metafizik, Matematik Felsefesi, Ultra Soğuk Atom Fiziği, Çok Parçacıklı Kuantum Fiziği gibi konular bulunmaktadır. Enis Doko 2017 yılından beri Sabah gazetesi pazar eki için haftalık Bilim ve Yaşam sayfasını hazırlamaktadır.

Gülenay PINARBAŞI (Panelist): Yeni Medyada Beden Sunumu (Algısı)

İstanbul Üniversitesi Türk dili ve Edebiyatı Bölümü’nden mezun olmasının ardından yüksek lisans ve doktora eğitimlerini tamamladı. Sosyal Medyada Yön Değiştiren İnançları konulu araştırması ile doktor ünvanı aldı. Bazı üniversitelerde dersler veren ve çeşitli sivil toplum kuruluşlarının sosyal sorumluluk projelerinde yer alan yazar, kültürlerin inşası üzerine özel çalışmalar ve danışmanlık yapmaktadır. Kültür, turizm yerel değerler gibi çeşitli konularda sosyo-ekonomik veri tabanları, anketler ve raporlar hazırlamasının yanında, TRT2 ‘de yayınlanan Geleneğin Kalp Atışları ve Coğrafyadan Kültüre Bağ programlarının hem tasarımcı yapımcısı hem de akademik danışmanıdır. Anadolu’nun Ermiş Kadınları, Anadolu’ya İsmini Veren Kadınlar ve Spiritüel Ağ gibi basılmış kitaplarının yanı sıra Tarihe Akan Çeşmeler, Geleneğin Kalp Atışları, Coğrafyadan Kültüre Bağ gibi belgesel yayınlarıyla öne çıkmıştır.

Ghonche GHOJOGHI (Panelist): Yeni Medya ve Gelecek Tasavvuru

Nişantaşı Üniversitesi Grafik Tasarımı Bölümü Dr. Öğretim Üyesi olan Ghonche Ghojoghi, Lisans eğitimini Tebriz Nabi AkramÜniversitesi Grafik Tasarım alanında, yüksek lisans eğitimini ise Tahran’da Soore Üniversitesi Grafik Tasarım alanında, doktora eğitimini İstanbul Üniversitesi Sanat Tarihi Bölümünde tamamlamıştır. Acun Media Akademide eğitimler de veren Ghojoghi 2019 yılında bölüm başkanı olmuştur ve şuan Nişantaşı Üniversitesi’nde devam etmektedir.