İlim Yayma Vakfı

İlim Yayma Vakfı'nın misyonu “Vatana ve millete faydalı olabilecek iyi insanlar yetiştirmektir.

  • Kuruluş Yılı: 1973
  • Sosyal

Adem YAVUZ

Vakıf Müdürü

Tarihçe

İlim Yayma Cemiyeti’nin umumi heyeti tarafından İlim Yayma Vakfı’nın kurulması kabul edilmiş ve 12 Nisan 1972 tarih ve 7 sayılı kararla vakıf senedinin hazırlanması kararlaştırılmıştır.

29.Kasım 1972 tarihinde 37 sayılı karar ile hazırlanan vakıf senedi okunarak kabul edilmiş ve resmi işlemleri tamamlanan İlim Yayma Vakfı 31.03.1973 tarihinde kurulmuş olup, Bakanlar Kurulunun 31.12.1974 tarih ve 7/9268 sayılı kararnamesiyle kamu yararına çalışan vakıflardan addedilmiştir.

Vakfın kuruluş kararını alan İlim Yayma Cemiyeti umumi heyetini mensupları ile kuruluşunu gerçekleştiren başta rahmetli Avukat Yusuf Türel Bey olmak üzere kurucu heyeti şükranla ve hayırla yâd ederiz.

Misyon

İYV.nın  misyonu “Vatana ve millete faydalı olabilecek iyi insanlar yetiştirmektir.”

Vizyon

İlim Yayma Vakfı olarak vizyonumuz;  "Bilimin ve teknolojinin tüm imkânlarını kullanarak topluma yön veren kaliteli ilim adamlarını toplumumuza ve insanlığa kazandırmaktır."

Vakıf Duası

Her kimse ki; Vakıflarımın bekasına özen ve gelirlerinin artırılmasına itina gösterirse, bağışlayıcı olan Allahu Teâlâ'nın huzurunda ameli güzel ve makbul olup, mükâfatı sayılamayacak kadar çok olsun, dünya üzüntülerinden korunsun ve muhafaza edilsin..." 

Kanuni Sultan Süleyman Vakfiyesinden... Hicri 950 - Miladi 1543

Vakıf Bedduası

"Allah'a ve Ahiret gününe inanan, güzel ve temiz olan Hazreti Peygamberi tasdik eden, Sultan, Emir, Bakan, küçük veya büyük herhangi bir kimseye, bu vakfı değiştirmek, bozmak, nakletmek, eksiltmek, başka bir hale getirmek, iptal etmek, işlemez hale getirmek, ihmal etmek ve tebdil etmek helal olmaz. 

Kim onun şartlarından herhangi bir şeyi veya kaidelerinden herhangi bir kaideyi bozuk bir yorum ve geçersiz bir yöntemle değiştirir, iptal eder ve değiştirilmesi için uğraşır, fesh edilmesine veya başka bir hale dönüştürülmesine kastederse, haramı üstlenmiş, günaha girmiş ve masiyetleri irtikap etmiş olur. 

Böylece günahkarlar alınlarından tutularak cezalandırıldıkları gün Allah onların hesabını görsün. Mâlik onların isteklisi, zebaniler denetçisi ve cehennem nasibi olsun. Zira Allah'ın hesabı hızlıdır. Kim bunu işittikten sonra, onu değiştirirse onun günahı, değiştirenler üzerindedir. Kuşkusuz O, iyilik edenlerin ecrini zayi etmez..."

(Sultan 2. Bayezid'in 1 Şubat 1495 Tarihli Vakfiyesi'nden)